Летачки Крст је орден који се не додељује било којим члановима, већ искључиво квалификованим авијатичарима за играње улоге пилота авиона, пилота хеликоптера или оператера дрона на редовним терминима. Авијатичари су редовни чланови, који су прошли специјалистичку авијатичарску обуку, чиме су стекли дозволу да играју горе поменуте улоге на нашим операцијама, о чему више можете прочитати овде. Једини критеријум за добијање ордена Летачког Крста је да члан мора играти улогу пилота/оператера дрона од почетка операције тј. да буде дежурни пилот/оператер дрона током операције. Међутим, уколико неки други квалификовани авијатичар замени дежурног пилота/оператера дрона у току операције (из било ког разлога) и до краја игра ту улогу, бодови за Летачки Крст ће се рачунати и једном и другом члану.

Орден се додељује у 4 класе, у зависности од броја одиграних операција, по следећим критеријумима:

  • Орден Летачког Крста III Класе се добија за одиграних 5 операција у улози пилота, без обзира на број изостанака и успех или неуспех мисије.
  • Орден Летачког Крста II Класе се добија за одиграних 15 операција у улози пилота, без обзира на број изостанака и успех или неуспех мисије.
  • Орден Летачког Крста I Класе се добија за одиграних 30 операција у улози пилота, без обзира на број изостанака и успех или неуспех мисије.
  • Орден Великог Летачког Крста се добија за одиграних 50 операција у улози пилота, без обзира на број изостанака и успех или неуспех мисије.