Операција Јадотвил

ВрстаКооперативно играње
Модови: Модерна Колекција Модова
Креатор мисије: Миха

ПОЗАДИНА:

Национална криза у Конгу је отпочела 1960. године, исте године када је и Конго прогласио независност након стогодишње белгијске колонијалне владавине. Кроз само неколико месеци, влада Конга је изгубила контролу над државом када је провинција Катанга на чијем је челу тада био Моиз Чомбе прогласио независност Катанге. Након тога су се на исти потез одлучиле и друге провинције Конга, као што су Касаи, Леополдвил и Оријентел.

Провинција Катанга је тада била од највећег значаја за Конго и његову будућност, нарочито због свог богатства рудама.

Због ограничених капацитета Конга да се обрачуна са сепаратистима и белгијском војском која још увек није напустила земљу, власти републике Конго које су предводили предесник Каса-Вубу и премијер Патрис Лумумба су позвале Уједињене Нације за помоћ. Тако је у Јулу 1960. формирана и отпочела Операција Уједињених Нација у Конгу, позната као ONUC. Истог месеца су широм читавог Конга распоређене мировне снаге из Африке, Азије и Европе са задатком да прате повлачење белгијске војске и обезбеђивањем белгијског цивилног становништва у новонасталом хаосу.
Централна база УН-а је смештена у Елизабетвилу, који је главни град Катанге, док је ирски батаљон распоређен 100 километара северно, код града Јадотвил.
Јадотвил је имао изразит стратешки положај због оближњег рудника Шинколобве који је највећи рудник уранијума у свету. Из тог рудника је обезбеђен уранијум потребан за бомбе бачене на Хирошиму и Нагасаки 1945. године.

Чак и ако су санге Уједињених Нација имале задатак да бране локално становништво, било је очигледно да они у Катанги нису добро дошли. Ни локални становници Јадотвила, као ни Белгијанци из Катанге који подржавају сепаратизам нису позитивно гледали на присуство УН снага у близини њихвог града.
Ирци који су били распоређени на том простору су врло добро знали у каквој су ситуацији тако да су ископали ровове око своје базе, обезбедили воду и храну.

13. јуна 1961. године, УН отпочиње офанзивну операцију “Мортор” против Катанге и са тим потезом се директно поставили на страну владе Централног Конга.

Од Катанге су добили одговор истог тренутка…

ОПЕРАЦИЈА:

База Уједињених Нација у Јадотвилу
Катанга провинција, Конго
13. септембар, 1961. године
09:30:00

Верује се да данас жандарми Катанге, под командом плаћеника и бивших ветерана из Родезије могу кренути у нападе на ирске положаје у Јадотвилу.

Задатак 35. батаљона Ирске Армије је да заустави сваки напад на њих од стране Катанге и сачува своје животе.

СИТУАЦИЈА:

Наше снаге:

Са циљем да се одбранимо од агресије Катанге, играмо у улози 35. батаљона Ирске Армије на мировној мисији Уједињених Нација у Конгу.

Наоружање: ФН ФАЛ, ФН МАГ, Ли Енфилд, М3А1

Teхника: Возила за превоз пешадије, статични М2 “браунинг”

Подршка: Mинобацачи 82мм, УХ1Х хеликоптер за доставу опреме

Припадници 35. батаљона Ирске Армије

Непријатељске снаге:

Неискусна и многобројна жандармерија Катанге под вођством плаћеника, односно бишвих ветерана рата у Родезији и бивших припадника Француске Легије Странаца.

Наоружање: М3А1, ФН ФАЛ, МАГ60, различити карабини

Техника: Возила са тешким митраљезима, статични тешки митраљези

Подршка: Минобацачи 82мм

Француско-белгијски плаћеници обучавају жандарме Катанге

 

Један од посредника(у жутом оделу) између банкарско-рударских компанија и плаћеника у Катанги

Цивинлно становништво:

Цивинлно становништво:

– Цивилно становништо је присутно у околини, али не представља директну сметњу приликом окршаја.

Терен и временски услови:

Јутро 09:30 сати, временски услови: Ведро, терен: пустињско-низијски

 

 

Јадотвил, цртеж ветерана битке, 1961.

ЗАДАЦИ:

1. Одбрана базе “Јадотвил”
– Одбранити се од свих непријатељских напада или се бранити и држати базу Јадотвил до доласка појачања. Појачање може бити тражено од базе.

2. Посредник (опционални задатак за одељенске снајперисте)
– Елиминисати посредника(слика горе, човек у жутом оделу) који за рударске компаније и њихове интересе даје наређења плаћеницима.

3. Непријатељски минобацачи (опционални задатак за наше минобацаче)
– Уколико се непријатељ користи минобацачима, лоцирати их и елиминисати.

The event is finished.

Date

Apr 08 2022
Expired!

Time

21:00 - 23:55