Операција Стршљеново Гнездо

ПОЗАДИНА:

Тридесетог јануара 1968. године ВНА је започела највећу досадашњу офанзиву на јужни Вијетнам из правца Северног Вијетнама, Лаоса и Камбоџе.
Снаге Виет Конга и Северно Вијетнамске Народне Армије су озбиљно ескалирале сукоб са Јужно Вијетнамским снагама и њиховим америчким савезницима. Офанзива је почела изненадним нападима против војних и цивилних командних и контролних центара широм Јужног Вијетнама за време Вијатнамске нове године – односно празника ‘Тет Нгуен Ђан’.

Офанзива је намерно започета за време празника како би ухватила Армију Републике Вијетнама неспремну, јер је велики део кадра био на одсуству. Прва фаза офанзиве је трајала скоро два месеца и завршила се 28.3.1968. Исход је био тактичка победа за АРВ и Американце, док је ВНА однела стратешку победу јер је успела да промени јавно мњење америчког друштва и света уопште везаног за рат у Вијетнаму.
Последице Тет офанзиве су довеле до губитка подршке америчке јавности за тај рат.

ОПЕРАЦИЈА:

Вијетнам,
22. Април 1968.
4:15:00

Након победе АРВ и Америчких снага над Виет Конг герилцима и ВНА уследио је амерички одговор на инфилтрације Виет Конг герилаца на југ Вијетнама. Формиране су диверзантске групе које су добиле наређење да се инфилтрирају на територију под контролом ВНА и да изазову што већи хаос тако што ће извршити серију дивеарзантских напада на војну инфраструктуру ВНА. Превасходно на ПВО и Фиксне радарске позиције, артиљеријске положаје, складишта са муницијом и комуникационе и центре везе. Неколико акција је већ успешно спроведено и због тога су снаге ВНА у константној приправности.

 

Aмеричке снаге:

Америчке снаге се састоје од Специјалних јединица Америчке војске, кодног имена Мамба.
Наоружање:
Лако пешадијско, АП М16; пушкомитраљези М60; снајперске пушке М14; Бацач Граната М79; пиштољи М1911.
Техника:
24х кајака за транспорт.
Подршка:
Америчке снаге немају подршку на терену.

Вијетнамска народна армија:

Припадници Вијетнамске народне армије, кодног имена Кобра .

Наоружање:
Лако пешадијско, АП АК-47; ПАП СКС; пушкомитраљези РПК; снајперске пушке М38 мосин нагант; сигнални пиштољи.
Техника:
2х патролна брода са 2 предња рефлектора, једним леђним рефлектором као и тешким митраљезом Дшкм; Транспортни камиони х5 Прага и х5 Урал; Транспортна возила 2х УАЗ и 1х УАЗ са Дшкм.
Подршка:
Снаге ВНА имају омогућен респавн.

 

Терен, временски услови, цивилно становништво:

Терен је сачињен од густе слабо проходне џунгле и поља пиринча. Кроз центар џунгле се простиру две реке са ушћем. Ноћ је ведра без облака. Цивили нису присутни.

ЗАДАЦИ:

1. Војни Циљеви

– Америчке снаге имају задатак да униште минимум три од задатих пет војних циљева на територији под контролом ВНА. Уколико успеју да униште три војна циља, америчке снаге могу да наставе са диверзијом на преостала два задатка за бонус поене.

– ВНА снаге имају задатак да обезбеде и заштите територију и војну инфраструктуру од америчких напада у рејону у ком се налазе. Потребно је чувати војну инфраструктуру сат и тридесет минута од почетка мисије.

Date

Apr 03 2022
Expired!

Time

19:30 - 23:55