if(have_posts()): while(have_posts()): the_post(); ?>
РИ - 090816082017

Ове недеље је, на редовном термину заједнице, одиграна специјална операција мешовитог карактера, чија се комплексност и позадинска прича нарочито свидела војницима. Укратко, време је садашње, локација сиријска пустиња (за коју је коришћена добро позната мапа "Такистан"), а ми смо играли у улози руског специјалног извиђачко-диверзантског одреда ГРУ-а, убаченог у сиријску пустињу далеко иза непријатељских линија. Задатак операције је заробљавање или ликвидација (ЗЛ) бившег чеченског обавештајца у руској служби, који је током рата у Чеченији пребегао на страну муџахедина, а након пропасти чеченске гериле се пребацио у Авганистан и на крају са другим чеченским вехабијама, у Сирију. Наш "Чеченац" је био искусни терориста, параноичан и обазрив и често мењао место боравка, чак и у "пријатељској територији" Исламске Државе у Сирији.

   

Стога је, због слабих обавештајних података (који су нам само потврдили његово појављивање у реону централне Сирије), задатак додатно закомпликован тиме што наш извиђачко-диверзантски одред није имао поуздане податке ни о "клијентовим" потенцијалним локацијама. Другим речима, у зону се улетало на слепо и информације о нашем "клијенту" су морале да се скупљају у ходу, у локалним селима и од заробљених "језика". Операција је отпочела рано ујутро, ваздушним десантом са велике висине из хеликоптера Ми-6 и успешно завршена у цик зоре, када је наш тим, под непријатељском ватром, безбедно евакуисан из зоне.

     

Читаву операцију је осмислио и њом командовао наш администратор Владимир и врло искусно сакупио обавештајне податке о кретању мете и испланирао даљи план акције. Након што је идентификована "клијентова" рута кретања, његова колона је пресретнута на пролазу кроз кланац. Због превелике пратње, није постојала шанса да се "клијент" зароби жив, стога јуриш на муџахединску колону није ни покушан. У краткој размени ватре, која је уследила након идентификовања "клијентовог" возила у конвоју, "Чеченац" и већина његове пратње су ликвидирани, али и 2 наша оперативца. Велике групе терориста из околних села су гањале наше оперативце до зоне извлачења, где их је покупио хеликоптер Ми-8, излажући се ватри и успешно их евакуисао из зоне.

   

Мисија је прошла веома успешно, основни задатак беспрекорно обављен, уз минималне жртве! Чланови заједнице су на овој мисији демонстрирали велику флексибилност и тактичко умеће у пешадијској борби на брисаном, пустињском терену, као и одлично сналажење у ноћним условима. Међутим, као и увек, након завршене операције одрађен је тзв. "дебрифинг" где су вође тимова и командири скренули пажњу на неколико интересантних ствари. Конкретно, потенцијално непотребна погибија 2 наша оперативца је покренула питања о тактикама извлачења и благовременом и брзом разбијању контакта са непријатељем, након што је основни задатак обављен (у овом случају, ликвидација мете). Тактике извлачења ће дефинитивно бити тема нашег следећег тренинга, где ће фокус пре свега бити на брзини самог извлачења и разбијања директног контакта са непријатељем.

   

До следеће недеље. Служимо Србији!