if(have_posts()): while(have_posts()): the_post(); ?>
РИ - 230801092017

Ове недеље је завршен летњи период и заједница је поново почела да ради пуним темпом, какав је предвиђен за сваку "гејминг" сезону. У петак 1. септембра је званично почела јесења сезона играња и одигран је први званични редовни термин у овој сезони. Да сезона не би почела превише јако, због чланова који се враћају са одмора и нових регрута, који су се тек недавно придружили заједници, планирана операција је наменски поједностављена, али је задатак остао изазован, као и увек. Локација је била Сирија (представљена чувеном мапом "Такистан"), година је садашња, временски период - ноћ, ми смо играли у улози руске морнаричке пешадије, а задатак је био класичан пешадијски "штурм" два утврђена села, али овог пута без икакве ватрене подршке, већ само са неколико ненаоружаних блиндираних теренских возила за брзи превоз и заклон од лаког стрељачког наоружања.

     

Дакле, за успех операције се од чланова захтевао висок ниво координације, тактичког умећа и паметног маневрисања, јер су села запоседнута терористима била препуна затворених дворишта са високим зидовима (карактеристичним за Блиски Исток). Такође, непријатељ је на располагању имао и јединицу за брзо реаговање, која је благовремено појачавала нападнута села (док није и сама била уништена) као и минобацачки одред, који се налазио у његовом последњем упоришту и константно засипао наше снаге прецизном ватром, због које је у једном тренутку настрадало једно блиндирано возило, што је знатно успорило даље напредовање и још више изложило наше снаге минобацачкој ватри.

   

Међутим, упркос свим потешкоћама (као и једном инциденту пријатељске ватре, који је уследио због лоше видљивости у ноћним условима), операција је завршена веома успешно, са заузећем последњег непријатељског упоришта и неутралисањем минобацачког одреда. Чланови заједнице су у овој операцији поново показали велики ниво појединачног играчког квалитета, као и познавање тактике и генерално велику флексибилност у пешадијској борби у условима тешке видљивости и блиско-источним насељима, која дају предност браниоцима. Интересантан тренутак на мисији је био инцидент пријатељске ватре, где је услед лоше видљивости, од пријатељског метка страдао наш члан Стојке, члан "Зеленог тима" у "Бета" оделењу. Наиме, "Бета" је напредовала кроз муџахединско село паралелно са "Алфом", али се суочавала са знатно мањим отпором и отишла далеко испред, а да притом није благовремено обавестила команду и "Алфа" оделење, који је отворио ватру по крову зграде (на којем се налазио Стојке), коју је запосео "Зелени тим" из "Бете". Стога ће, на следећем тренингу наше заједнице, између осталог бити анализиран овај инцидент и тежиће се ка побољшању координације и свесности о ситуацији пешадијских оделења (нарочито у условима лоше видљивости), да се овакав инцидент не би поновио.

 

Са 1. септембром је, како већ рекосмо, завршена летња сезона, а током ње и током ове прве недеље у јесењој играчкој сезони, награђени су следећи чланови:

 
  • Владимир, одликован орденом Бр. Ветеранског Крста III Класe
  • Кузман, одликован орденом Бр. Војничке Звезде I Класе 
  • Рис, одликован орденом Ср. Ветеранског Крста III Класе 
  • Сретко, одликован орденом Ср. Војничке Звезде II Класе 
  • Стефан, одликован орденом Зл. Војничке Звезде II Класе 

Честитамо свим члановима на заслуженим одликовањима! Такође, честитамо регруту Стругару на првој одиграној операцији и званичном пријему у заједницу!

 

До следеће недеље. Служимо Србији!