if(have_posts()): while(have_posts()): the_post(); ?>
РИ - 010908092017

Ове недеље је одиграна специјална диверзантска операција, на којој су чланови имали прилику да се боре против знатно јачег непријатеља него обично. Играли смо у улози оперативаца руског спецназа у склопу Црноморске Флоте, а задатак је био извршити диверзију на америчке војне инсталације, које су тајно изграђене на једном украјинском острву на Црном Мору (које је реализовано уз помоћ мапе Утес). Задатак се обављао ноћу, искрцавањем десантним чамцима на непријатељско острво, а завршен је за непуна 3 сата, што је за опсег овог конкретног задатка било сасвим солидно. Сам задатак је био класична диверзија, са циљем уништења што више америчке ратне опреме, коју су американци илегално допремили Украјини, да иста никада не би стигла на донбаски фронт.

   

Америчка опрема је била раширена по читавом острву, распоређена у 3 утврђене базе и на главном аеродрому. Међутим, највећи изазов је представљао сам гарнизон острва, који је 90% био сачињен од америчког контигента у Украјини. За разлику од претходних операција, на којима смо се махом борили против осредње наоружаних и опремљених терориста и герилаца, на овој операцији смо се суочили са веома добро наоружаном и организованом америчком силом. Напад на сваку базу је био нарочито изазован за нашу јединицу, јер су амерички војници поседовали ноћне визире и јако добре панцирне прслуке и шлемове, као и подршку лаког оклопа којем није требало дуго да, упркос мрклом мраку, "нањуши" наше оперативце док су маневрисали и изазове знатно виши проценат губитака, него на претходним операцијама.

   

Операција је успешно обављена са уништењем преко 80% америчке ратне технике, али по цени од преко 50% наше живе силе, што је изазвало нарочито интересантну дискусију на "дебрифингу". Као највећи узрок жртава је идентификован сам амерички гарнизон, који је био јако добро наоружан и опремљен и чији је сваки пешадинац представљао велику претњу. Такође, непријатељски лаки оклоп у виду блиндираних "Хамера" и транспортера типа "Страјкер" је био веома активан и имао потенцијал да у потпуности збрише лако наоружане оперативце, поново због високог квалитета америчке опреме која им је давала одличну видљивост у ноћним условима. Међутим, по заузећу прве америчке базе, наши оперативци су сада могли да дејствују из солидног заклона и амерички оклоп је десеткован, али не пре него што су и наши тимови током маневра претрпели значајне губитке.

 

Дакле, оно што ће се дефинитивно увежбати на следећем тренингу је пажљивије и квалитетније извиђање и осматрање терена пре и током напада на задати циљ, управо због опасности од бочних удара непријатељских јединица за брзо реаговање, које се неретко састоје од добро наоружаних оклопних транспортера и сл. лаког оклопа. Тежићемо и да боље увежбамо стандардне пешадинце за употребу лаких АТ средстава против мета у покрету, нарочито у условима слабе видљивости, баш зато што се често може десити да на мисији немамо специјализовани ПТ тим, а да се морамо суочити са знатно више оклопа него обично.

 

Ове недеље су следећи чланови били одликовани:

  • Стефан, одликован орденом Солунске Медаље III класе 
  • Кузман, одликован орденом Ердутске Звезде III класе 

Честитамо члановима на зарађеним одликовањима и честитамо регрутима Алекси и Пери на успешно одиграној првој операцији и званичном пријему у заједницу!

 

До следеће недеље. Служимо Србији!